Senioren Margareta tog steget och öppnade under våren upp sitt hem för Lucie, en fransk utbytesstudent. Under två månader bodde de tillsammans hemma hos Margareta, där Lucie hyrde ett rum med tillhörande badrum.
– Jag mötte henne vid flygplatsen när hon landade för att ge henne ett bra välkomnande, eftersom jag hade velat att någon hade gjort samma sak för mina barnbarn om de kom ensamma till en främmande storstad, berättar Margareta.
Redan innan Lucie kom hit hade Margareta en positiv inställning.
– Jag kände mig inte orolig och hade även en tillit till Ett tak två generationer och att det skulle fungera bra, säger Margareta.
Men visst fanns det en period av osäkerhet i början, innan man hunnit anpassa sig till varandra.
– Självklart var det lite ovant i början att dela boende med en ny person. Det fanns en del praktiskt som behövde lösas och komma överens om, berättar Margareta.
En sådan fråga var hur de skulle organisera köket eftersom båda föredrog att ha köket för sig själva på morgonen.
Att det fanns fler gemensamma nämnare än morgonrutinerna blev en glad överraskning.
– Hon studerade textildesign med fokus på broderi, vilket var en glad överraskning eftersom jag också är intresserad av broderi, säger Margareta.
Margareta berättar även om hur de då och då brukade samtala över en kopp te på kvällarna.
– Det blev en hel del prat om det annalkande franska valet och hur vi tänkte kring det, berättar Margareta.
Hon berättar vidare att de fick en väldigt fin kontakt och att samtalen även berörde annat än vardagliga saker.
– Kan jag vara till stöd är det till glädje även för mig, men absolut inget som jag förväntade mig från början, berättar Margareta.
Nu har det gått två månader och Margareta är många erfarenheter rikare. En viktig slutsats är att det är bättre att tidigt berätta hur man vill ha det istället för att vänta, även småsaker kan behöva förklaras. Rak kommunikation på ett vänligt sätt var en av nycklarna och även något som hon vill ta med sig till att det är dags för en ny hyresgäst att flytta in. Framförallt gemensamma utrymmen och hur dessa ska utnyttjas, i detta fallet köket, liksom tvätt och städning är viktigt att vara tydlig kring.
– Det är bra att prata igenom hur man vill ha det runt sig och vad man har för rutiner. Om jag på ett vänligt men rakt sätt förmedlar hur jag vill ha det kring vissa saker behöver inga konflikter uppstå. Men det behövdes aldrig med Lucie, det var en ickefråga i detta fallet, poängterar Margareta.
Andra mer oväntade insikter berör det personliga planet.
– Det var ett bra sätt att lära känna sig själv och vad som är viktigt för mig. Man hamnar i en del nya situationer, berättar Margareta.
Ett exempel på ett sådant ställningstagande var att hon bestämde sig för att inte oroa sig.
– Man måste komma ihåg att det är en vuxen person som måste få ha sin egen frihet och eget utrymme. När hon var ute sent på natten med vänner kunde jag tänka på att hon ändå kom från Paris, som är betydligt större än Stockholm, säger Margareta och skrattar till.
Så här i efterhand berättar Margareta att det tuffaste var att ta steget, att gå från en tanke om att hyra ut till att faktiskt göra det. Beslutet om att hyra ut var dock förberett och något hon tänkt på under en längre tid. När VD Ann Edberg från Ett tak hörde av sig och undrade om hon inte kunde tänka sig att hyra ut till en fransk utbytesstudent som skulle landa i Stockholm kort därefter gick allt väldigt snabbt. En av anledningarna att hon tackade ja var att tidsperioden var begränsad till två månader.
– Det kändes som en perfekt start, som en sorts provperiod för att testa mig själv, berättar Margareta.
Och det råder inga tvivel om att Margareta fick en väldigt bra start. Jag frågar henne om vad hon kommer att minnas bäst från dessa två månader.
– Jag kommer att komma ihåg hennes fina person. Det här var en riktig solskenshistoria, säger hon och ler.