Adam,19 år från Falkenberg, läser sedan i höstas på Handelshögskolan i Stockholm. När antagningsbeskedet kom blev det genast bråttom att hitta någonstans att bo – vilket inte var det lättaste.

– Jag skrev svar på varenda blocket-annons jag kunde hitta utan resultat, berättar Adam.

Hans mamma hittade tjänsten ”Ett tak två generationer” via hemsidan och tog kontakt med VD Ann Edberg. Resten är historia och idag bor Adam tillsammans med ett seniorpar på Värmdö sedan 8 månader tillbaka.

Just idag träffas vi våra lokaler på Norrsken House för att få höra hans bild av hur det var att flytta in hos Margareta och Bo. Huvudfokus har tidigare varit på seniorer i utvecklandet av tjänsten, men studentperspektivet är minst lika viktigt för att utveckla en ömsesidig tjänst. Dessutom är erfarenheterna från de som bott tillsammans otroligt värdefulla för oss på Ett tak två generationer och vi är glada för all feedback vi kan få. Adam börjar ivrigt berätta om sin tid i Stockholm och som inneboende.

Att bo som inneboende är en bra start på sin boenderesa som ung tycker Adam. Han menar på att det finns en trygghet i att bo tillsammans med någon, framförallt som första boende efter att man flyttat hemifrån.

– Man blir inte ensam, vilket är skönt. Dessutom är det tryggt att bo med någon som har lite koll på läget, berättar Adam.

Han är nöjd med att dela boende och trivs bra, men självklart blickar han nu framåt mot nästa steg i livet; att testa på att bo själv. Att bo i ett korridorsrum har han inget intresse av, då bor han hellre kvar, men förhoppningen är att få en studentlägenhet så småningom.

– Att bo tillsammans över generationsgränserna är en perfekt startplats för många, berättar Adam.

Vi fortsätter prata om ordet ”inneboende” och att många har förutfattade meningar om hur det är att vara inneboende. Adam berättar hur han tidigare haft en helt annan bild av hur det skulle vara att vara inneboende hos någon, en bild som är rent felaktig jämfört med hans egna upplevelser under de senaste månaderna.

– Det finns fördomar om att dela boende med en senior, som inte alls behöver stämma, berättar Adam.

Idag har han ändrat uppfattning, och det har även flera av hans vänner som han haft över på besök.

– I början var det en del som var skeptiska, men när de såg att jag bodde på ett helt eget våningsplan istället för i ett litet korridorsrum ändrades uppfattningen, säger Adam.

Han belyser även vikten av att få den frihet och utrymme som man behöver. Själva har de valt relationen som hyresgäst och hyresvärd, vilket möjliggörs eftersom de bor på separata våningsplan och inte har särskilt mycket daglig kontakt. Men beroende på boendesituation, livsstil och egna önskemål kan det självklart vara olika från fall till fall.

– Jag tror att det är viktigt att veta vad man förväntar sig av sin hyresvärd eller hyresgäst, så att man kan vara tydlig med vilken relation man vill ha till varandra. Det är viktigt att vara öppen och tydlig med det, säger Adam.

Ett stort tack till dig Adam för att du tog dig tiden att berätta om dina erfarenheter och vi i teamet bakom Ett tak önskar dig massor av lycka till på de annalkande tentorna!