Lucie, en 18-årig student från Frankrike, har under två månader bott tillsammans med senioren Margareta. Lucie passade på att ta tillfället i akt att komma hit till Stockholm när det var dags för henne att göra utbildningspraktik. Efter att fått klartecken om en praktikplats hos en textildesigner i Stockholm var det dags att leta bostad. Men hon insåg rätt snabbt att det inte alls var särskilt lätt att navigera runt på Stockholms bostadsmarknad och kom i kontakt med Ett tak två generationer.

För att få ta del av Lucies erfarenheter träffas vi på ett café invid Götgatsbacken bara några dagar innan det är dags för henne att åka hem till Paris. Men hon låter bestämd om att hon definitivt kommer komma tillbaka hit till Stockholm. Dessutom ska några av hennes nyfunna vänner komma och hälsa på henne i Paris.

Det är inte bara till hennes nya vänner som hon fått en nära relation. Även Lucie och Margareta har under denna korta tid fått en fin relation.

– Vi brukade ofta småprata när vi såg varandra. Ibland så drack vi te på kvällarna och kunde prata om allt mellan himmel och jord. Självklart blev det mycket prat om det franska valet, men även om mer personliga saker. Margareta lyssnade och kunde även ge mig lite goda råd då och då, berättar Lucie.

Dessutom är både Lucie och Margareta intresserade av textildesign, speciellt broderi. Lucie studerar textildesign och delade gärna med sig av sitt arbete, något som båda fann glädje i.

– Jag tycker det är häftigt att man kan ha gemensamma intressen trots den stora åldersskillnaden mellan oss, säger Lucie och skrattar.

Två månader tidigare var hon dock lite skeptisk till att bo tillsammans som inneboende hos någon, hon hade ju aldrig bott så förut. Under den första tiden var Lucie lite försiktig och orolig för att göra något som Margareta inte skulle gilla. Nu två månader senare är oron som bortblåst.

– Margareta var öppen och ärlig med hur hon ville ha det och visade mig om jag inte visste, så allt löste sig väldigt smärtfritt. Det var enklare än jag först trodde att bo tillsammans, berättar Lucie.

Hon berättar vidare att hon tyckte att det både var bekvämt och mysigt att bo tillsammans. Hon hade sitt eget rum där hon kunde få vara ifred om hon ville. Kök och badrum delade de på. Lucie är vegan så hon meddelade Margareta innan att hon gärna lagar sin egen mat, vilket inte var något problem.

Margareta låter mig få den frihet och det egna utrymme som jag behöver. Hon har verkligen inte varit som någon extra-mamma, berättar Lucie.

Som exempel berättar hon att hon kunde lämna en liten lapp på köksbordet om hon visste att hon skulle vara ute sent, sen var det inget mer med det.

– Men Margareta är den som brukar gå och lägga sig senare än vad jag gör, tillägger Lucie

Samtidigt berättar Lucie att det är skönt att ha någon hemma att kunna prata med ibland.

– I Paris bor jag själv och jag tycker att det kan kännas väldigt ensamt. Att bo tillsammans med någon fick mig att känna mig både tryggare och mindre ensam. Det var skönt att det var någon hemma när man kom hem, säger Lucie.

Tack för intervjun Lucie och lycka till med dina fortsatta studier i Paris önskar vi på Ett tak!