Vanliga frågor och svar

Vi vet att det kan upplevas som svårt och krångligt både att hyra och hyra ut. Så borde det inte vara. Därför vill vi underlätta för dig, så att fler ska kunna dela. Här nedan har vi samlat vanliga frågor och svar. 

Hur registrerar jag mig?

Du registrerar dig direkt på vår hemsida genom att klicka på någon av knapparna Jag vill hyra eller Jag vill hyra ut. Då får du direkt svara på några frågor om dig själv och dina önskemål kring din framtida hyresgäst eller hyresvärd.

Hur fungerar matchningen?

Vi tror på att matcha människa till människa. Baserat på de uppgifter som du lämnar i registreringen gör vi vårt bästa för att hitta en hyresgäst eller hyresvärd som skulle passa just dig. Matchningen tar hänsyn till “hårda” krav som hyresnivåer, pendlingstider och språkkunskaper. Utöver detta lägger vi till personliga aspekter, som handlar om intressen och livsstil. Det gör vi för att kunna ta hänsyn till det lilla extra som oftast ökar trivseln.

Det är viktigt att både hyresgäst och hyresvärd har samma förväntningar om vad det delade boendet ska innebära. Det är inte fel att vilja ha ett socialt utbyte och t ex äta middag tillsammans ibland. Det är inte heller fel om man föredrar att inte ha ett socialt utbyte. Däremot blir det fel om ni har olika förväntningar. Genom att bli matchad sparar du tid i ditt sökande efter en hyresgäst/hyresvärd, ökar din integritet och chanserna till ett trivsamt delat boende.

Vem får hyra ut?

Den som har yta över i den egna bostaden får hyra ut. Vi förmedlar alltså ingen andrahandsuthyrning, utan det ska vara en yta kopplad till din egen permanenta bostad.

Kravet är att det ska finnas ett separat rum att hyra ut med möjlighet att stänga om sig, för att kunna respektera både ditt och din framtida hyresgästs privatliv. Vi rekommenderar inte att hyra ut om du bor i en bostad på mindre än 3 r.o.k, så att ni båda har separata sovrum.
Du måste även godkänna våra användarvillkor och trivselregler innan en hyresgäst kan flytta in.

Vem får hyra?

Du som är myndig student och studerar minst 50% av tiden. Du måste även godkänna våra användarvillkor och trivselregler innan du flyttar in. Sedan beror allt på den magiska matchningen och om det finns någon hyresvärd som matchar dina krav och önskemål.

Varför måste jag vara student för att få hyra?

Studenter är en av de grupper som drabbas allra hårdast av bostadsbristen, vilket bl.a. skapar stress och oro. Som student brukar inte ekonomin vara på topp och att konkurrera med alla andra i bostadsdjungeln är praktiskt taget omöjligt. Samtidigt är en trygg bostad viktig för att alla ska få tillgång till god utbildning. Ingen ska behöva tacka nej till sin drömutbildning på grund av brist på bostad. Därför bryr vi oss om studenter lite extra mycket.

Hyra/hyra ut bostad i andra hand?

Ett tak erbjuder ingen uthyrning eller förmedling av bostäder i andra hand. Vi tror på att dela. Det innebär att den som hyr ut själv måste bo i bostaden under merparten av hyresperioden. Kärt barn har många namn: inneboende, roomie, hyresgäst.

Däremot kan det delade boendet se olika ut i olika fall. Det kan vara ett rum i din bostad som hyrs ut, en separat del av ditt eget boende (t ex ett våningsplan i en villa), ett Attefallshus på tomten etc. Fråga oss om du är osäker!

Varför får jag inte se några bilder på lediga bostäder?

Vi är övertygade om att det viktigaste när man ska dela något är inte hur det ser ut hemma, utan den andra personen som man ska dela med. Vi vill skapa trygghet och tillit genom andra parametrar än bilder. Under första mötet eller efter mötet kan du be hyresvärden om bilder om det fortfarande känns viktigt för dig för att känna dig trygg.

Vad ska jag sätta för hyra?

Då alla våra hyresgäster är studenter bör hyran anpassas därefter. Tänk därför på att hyran ska sättas för att passa en students ekonomi och följa studentorganisationernas rekommendationer. Här kan du läsa mer om rekommenderade hyresnivåer för olika bostadstyper.

Om du vill du hyra ut men inte vet vad du ska sätta för hyra så hjälper vi gärna till! Ange att du vill ha hjälp med hyressättningen när du registrerar dig, så kommer vi att ge dig ett förslag på en rimlig hyresnivå.

Kan min hyresgäst folkbokföra sig hos mig?

Du som hyresvärd påverkas inte av att någon annan är folkbokförd på din adress. Du behöver alltså inte vara rädd för att ditt medlemskap i bostadsrättsföreningen påverkas, att du riskerar att förlora ditt förstahandskontrakt eller liknande. Folkbokföringen är enbart en skattemässig registrering för personen som ska bo i din bostad. Läs mer på Boupplysningens hemsida.

Behöver jag betala skatt på min hyresintäkt?

Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 SEK per år oavsett bostadstyp, dvs du får hyra ut för 40 000 SEK per år skattefritt. Hyr du ut för mer än 40 000 SEK under ett år beskattas överskottet med en skattesats på 30% som inkomst av kapital. Vi kan hjälpa dig med ett skatteunderlag till din deklaration. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Kan jag hyra ut om jag får bostadstillägg?

Om du har en inneboende som hyr en del av din bostad kommer endast din del av boendekostnaderna ligga till grund för beräkningen av bostadstillägget. Det betyder tyvärr att det finns en risk att bostadstillägget minskas eller helt upphör. Läs mer på Boupplysningens hemsida.

Hittar du inte svar på din fråga? Eller behöver du hjälp?
Kontakta oss i chatten här nere till höger så svarar vi så fort vi kan! Du kan även skicka din fråga via mejl till hej@etttak.se